|
|
|
|
AJALUGU / TEHNOLOOGIA / ÕLLED Ajaloost
Konkreetsemad märked õllepruulimise kohta Karksi mõisas
pärinevad aastast 1795.
Kaasaegse õlletööstuse rajamisega alustati Karksis 1975. aastal ning sisseseade osteti Tshehhoslovakkiast. Esimene õlu villiti pudelisse 1977. aasta detsembris. 1990-ndate aastate keskpaiku vahetati aegunud Vene ja Tshehhoslovakkia päritolu sisseseade välja Saksa oma vastu. Tootmise ja tehnoloogia auditeerimisel kasutati saksa õllemeistrite-konsultantide abi, mille läbi tõsteti õlle säilivusaega tollaselt 7 päevalt praeguse 3 kuuni. Tehnoloogiast
Eestis teeb Karksi õlle unikaalseks ka kasutatav klassikaline tehnoloogia: külmkääritus ning lamavad põhjakääritusega laagertankid. Samuti peab mainima ka pastöriseerimata õlle tervislikkust. Õllepärm on peamine naturaalne B-grupi vitamiinide allikas ning õllesse lahustuvad nad nii pärmseentest kui ka linnase kestadest ja idudest. Kuumutamine ehk pastöriseerimine teadupärast lagundab enamiku õlles olevaid vitamiine, millised aga Karksi õlle puhul säilivad. Ka humalad, mida lisatakse õllele konserveerimiseks ja maitseks, sisaldavad seedekulgla mikrofloorat korrastavaid ühendeid. Mõruaine tõttu tõstavad humalad seedenäärmete sekretsiooni. Õlledest
Karksi õlu on tugeva maitsega, tuntavate maitsenüanssidega. Kohvilinnas, karamell-linnas, pilsnerlinnas, humal - kõik tulevad esile värvikas buketis ning on hästi eristatavad. Maitse püsib kaua. Õlu on pruulitud väga puhtast veest ja steriilses tootmistsüklis, et tagada säilivusaeg 90 päeva. Sellest tuleneb ka õlle selgus ja püsiv peenemulliline vaht. Ei ole võimalik halb maitse ja kehv kvaliteet, kuna õlu rikneks siis üsnagi ruttu. Säilivusaeg annab garantii Karksi õlle kvaliteedile. Karksi õlu ei ole lihtsalt janukustutaja. Ka maitse on õlle juures tähtis. |
|||||
"Iga asi omal ajal, Karksi õlu igal ajal!" |